Posted in

Terápiás hatású illóolaj? – mire figyeljünk a vásárlásnál

Illóolajnak nevezzük az aromás növényekből, különböző eljárásokkal kivont esszenciát. Az illóolaj kémiai molekulákból épül fel, amelyek meghatározzák annak tulajdonságait, illetve, hogy milyen problémákra nyújthat megoldást és hogyan alkalmazhatjuk: milyen főjavallatai és ellenjavallatai vannak.


A szintetikus, laboratóriumi körülmények között létrehozott utánzatok a jellegzetes illaton kívül nem hordozzák magukban a gyógyító tulajdonságot. Sőt kifejezetten károsak a szervezet számára. Ezért is elengedhetetlen, hogy mindig 100%-ban természetes, kiváló minőségű illóolajat vásároljuk, hiszen az illóolaj molekulái már a párologtatás során bekerülnek a tüdőnkbe és a véráramba.

Hogyan lehetünk biztosak benne, hogy jó minőségű illóolajat vásárolunk?

 • Internetes vásárlás esetén nézzük meg, hogy van-e gázkromatográfiás vizsgálati (illóolaj kémiai szerkezetét és azok összetételét kimutató vizsgálat) lap az olajhoz.
 • A címkén szerepeljen az olaj latin neve is a magyar név mellett – nem elég például, hogy levendula, hiszen az aromaterápiában számos levendulafajtát használunk (Lavandula angustifolia – orvosi levendula, Lavandula latifolia spica – vadlevendula, Lavandula super, Lavandula stoechas – füzéres levendula), amelyeknek különböző összetételük miatt, különböző a hatásuk. Ha csak ennyi szerepel a címkén, hogy levendula, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a termék szintetikusan lett előállítva.
 • A címkén ezen felül legyen feltüntetve:
  • az olaj kemotípusa (ct.) – származási helytől függően (különböző környezeti hatások) változhat az aromás növények (és ezáltal a belőlük készített illóolaj) kémiai összetétele és ezáltal a jellemző terápiás hatása. A kakukkfűnek például nyolc kémiai típusa ismert az aromaterápiában.
  • származási helye
  • gyártási száma
  • lejárati ideje.
 • A jóminőségű illóolajak mindig sötét üvegben árulják és tárolják (sötétkék, vagy barna). Ha az illóolaj nem ilyen üvegben van, ne vegyük meg!
 • Nézzük meg az árát – az illóolaj árát befolyásolja, hogy az adott aromás növény termeszthető-e, mennyire van szükség belőle 1 liternyi olaj előállításához (mennyi az illóolajtartalma). Mi a lepárlás módja, időtartama, minősége? Ha minden illóolaj ugyan annyiba kerül, legyen gyanús!

A damaszkuszi rózsa (Rosa damascena) illóolaja igen drága, mivel 1 liter rózsaolaj előállításához 3 tonna sziromra van szükség, míg 1 liter szegfűszeg (Eugenia caryophyllus) illóolajhoz 7 kg szegfűszeget használnak fel.

Kérdés esetén keress bizalommal!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről? Kövess facebookon és instán, vagy iratkozz fel a hírlevélre!


kép

Szólj hozzá

Bejelentkezés

Fiók létrehozása

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Jelszó visszaállítása

Elfelejtetted a jelszavad? Írd be a felhasználóneved vagy email címed, küldünk egy emailt a visszaállításhoz szükséges linkkel.

Kosár 0