Posted in

Hidrolátum – mi is ez valójában?!

A vízgőzdesztilláció során a lepárlás mintegy melléktermékeként aromavizet, vagy más néven hidrolátumot kapunk, amely tartalmazza a lepárolt virág vagy növény vízben oldódó vegyületeit. Terápiás hatásuk ugyanúgy bizonyított, mint az illóolajoknál. Ez nem egyezik a virágvízzel, vagy illóolajos vízzel.


Az aromavizeket babáknál és idős embereknél is biztonsággal alkalmazhatjuk, hiszen sokkal szelídebbek, literenként 0,05-0,2 milliliternyi illóolajat tartalmaznak, ezért hígítatlanul is alkalmazhatóak. Ahhoz, hogy minél több illóolajat nyerjenek ki a lepárlás folyamatából az aromavizet általában visszaszűrik, ezért, figyeljünk, hogy olyan hidrolátumot vásároljunk, ami maximum egyszer van csak visszaszűrve!

A hidrolátumoknak van lejárata – eltarthatóságuk általában 1-2 év, ezért erre is figyelnünk kell. Ha üledékes, illetve a PH értéke már nem megfelelő, akkor semmiképp se alkalmazzuk belsőleg. Az aromavizek PH értéke eltérő: a római kamilla (PH 3,3) és az orvosi levendula (PH 5,6 – 5,9) 1:3 arányú keveréke kiválóan alkalmazható kipirosodott babapopsira.

A hidrolátumok felhasználása nagyon széleskörű – használhatjuk a konyhában, kozmetikában és betegségek kezelésénél is. Pácolhatunk benne húst, rakhatjuk teába, vagy készíthetünk belőle szörpöt – mindkét esetben 1 liter teához vagy vízhez 1 dl aromavizet adjunk. Stressz, idegesség, nyugtalanság, depressziós érzések esetén fogyasszunk damaszkuszi rózsa hidrolátumot – ilyenkor ősszel kötelező!
Fogínygyulladás esetén öblögessünk kakukkfű hidrolátummal, egész napos számítógép előtt ülés miatt megduzzadt, táskás szemeinkre rakjunk búzavirág vagy római kamilla aromavizet. Hasfájós babák ágya mellé helyezzünk az édeskömény aromavizéből, hisztériás gyerek arcára pedig szorítsunk izsóp és neroli aromavizek keverékéből. 🙂

Csakúgy, mint az illóolajoknál, az aromavizeknél is figyelnünk kell arra, hogy csakis 100%-ban természetes hidrolátumokat vásároljunk!

Nem szeretnél lemaradni az érdekességekről, akciókról, nyereményekről? Kövess facebookon és instán, vagy iratkozz fel a hírlevélre!

Szólj hozzá

Bejelentkezés

Fiók létrehozása

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket az Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Jelszó visszaállítása

Elfelejtetted a jelszavad? Írd be a felhasználóneved vagy email címed, küldünk egy emailt a visszaállításhoz szükséges linkkel.

Kosár 0